września 18, 2016

Smażona makrela

To jedna z najchętniej jedzonych ryb w Polsce, najczęściej w wersji wędzonej. Jest tłusta, zawiera wiele kwasów Omega-6 i Omega-3, a obecność selenu czyni ją wyjątkową. Jej delikatnie mięso często ląduje na kanapkach, w pastach czy w sałatkach. O kim mowa? Oczywiście o makreli. Niemal w każdym sklepie znajdziemy ją wędzoną, jednak polecam poszukać świeżych ryb lub filetów - są bardzo smaczne choć dość charakterystyczne. Usmażone na maśle klarowanym i podane z surówką staną się szybkim i smacznym obiadem. 

smażona makrela

 Smażona makrela

  • 4 filety z makreli
  • łyżka masła klarowanego
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • łyżka nasion sezamu
  • garść szczypiorku
Sezam wsypuję na suchą patelnię i podprażam. Przesypuję do miseczki, a na patelni rozgrzewam masło. Umyte i osuszone filety oprószam solą i pieprzem. Gdy masło jest już mocno rozgrzane układam na patelni rybę skórką do dołu. Smażę około minuty i przewracam na drugą stronę. Smażę około 30-40s. Gotowe filety posypuję sezamem i posiekanym szczypiorkiem. 
 
smażona makrela

1 komentarz :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger