Ta smaczna i niezwykle prosta surówka pasuje w zasadzie do wszystkiego. Świetnie komponuje się zarówno z mięsem, rybami, czy kluskami. Idealna na grilla, bo warzywa można przygotować wcześniej, a kilka minut przed podaniem polać dressingiem. Jest w niej wszystko, co najlepsze - słodko-kwaśny smak, chrupkość warzyw i aromatyczne zioła. Taki letni powiew na jesienne dni.
Surówka z czerwonej kapusty
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1/2 kopru włoskiego
- 2 marchewki
- 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry
- 2 łyżki sezamu podprażonego na suchej patelni
- 1 limonka
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Kapustę i koper szatkuję ręczną szatkownicą. Marchew kroję w wąskie słupki, a pietruszkę drobno siekam. Wszystkie warzywa przekładam do miski i mieszam. Limonkę sparzam i na drobnej tarce ścieram skórkę (dorzucam ja do warzyw), a sok wyciskam i przelewam do małego słoika (najlepszy jest po koncentracie pomidorowym). Dodaję oliwę, sól i pieprz. Słoik zakręcam i energicznie nim potrząsam, żeby składniki dressingu się wymieszały. Gotowym sosem polewam warzywa około 10 minut przed podaniem i mieszam, żeby smaki się połączyły.
Bardzo lubimy czerwoną kapustę ale nie wiemy dlaczego jemy ją bardzo rzadko. Narobiłaś nam ochoty na taką surówkę :D
OdpowiedzUsuń