września 21, 2016

Krem z kalafiora z pulpecikami curry i makaronem ryżowym

Kalafior jest dość częstym warzywem na polskich stołach. Najczęściej występuje jako dodatek do dania głównego, ugotowany i polany tartą bułką przesmażoną na maśle. To pewnie smak dzieciństwa wielu z nas. Zachęcam was do wypróbowania  pieczonego kalafiora. W roli głównej kalafior można wykorzystać w zupie. Dziś polecam krem z kalafiora. Aby zupa była bardziej sycąca dodałam do niej makaron ryżowy i wieprzowe pulpeciki mocno przyprawione curry. Dzięki nim zupa jest aromatyczna i treściwa, więc wystarczy za cały obiad.

kem z kalafiora

Krem z kalafiora z pulpecikami curry i makaronem ryżowym

  • kalafior
  • 1.5/2l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka oleju
 
  • 1/3 opakowania makaronu ryżowego
Pulpeciki
  • 250 g mięsa wieprzowego
  • łyżka (lub więcej) curry
  • 2 łyżki natki pietruszki (drobno posiekanej)
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki wody
  • olej do smażenia
W garnku rozgrzewam olej. Obraną cebulę siekam i wrzucam na gorący tłuszcz. Solę i smażę, aż się zeszkli. Dodaję przeciśnięty czosnek i pokrojonego na kawałki kalafiora. Mieszam i jeszcze chwilę smażę. Następnie wlewam bulion - ma tylko zakryć warzywa - przykrywam i gotuję do miękkości kalafiora. W tym czasie przygotowuję pulpeciki. Mięso przekładam do miski, dodaję przyprawy, jajko i wodę. Wyrabiam na gładką masę. Formuję małe kotleciki, które smażę na rozgrzanej patelni. Makaron ryżowy przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Gdy kalafior zmięknie miksuję zupę na gładki krem. Próbuję i ewentualnie doprawiam solą i pieprzem. Przelewam do talerzy, do każdego wkładam makaron i 3 pulpeciki. Posypuję pestkami dyni 



 

2 komentarze :

  1. Uwielbiamy krem z kalafiora zaraz po kremie z brokuła <3 A my jeszcze dodajemy suszone pomidorki i soczewicę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie kremy,ogólnie zupy mogłabym jeść codziennie

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger