Bardzo dobry chleb tostowy. Idealny do przygotowania dla nowicjuszy. Nie wymaga skomplikowanych zabiegów, nie trzeba też formować bochenka, bo ciasto przekłada się do keksówki. Chleb jest miękki, delikatny i co najważniejsze pozbawiony wszelkich konserwantów, polepszaczy i spulchniaczy. Świeży świetnie sprawdzi się w towarzystwie dżemu, a drugiego dnia można go zwyczajnie opiec lub przygotować sucharki.
Chleb tostowy
- 500 g mąki
- 300 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych lub 7g suszonych drożdży
- 50 g masła (rozpuszczonego, letniego)
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki siemienia lnianego
Drożdże przekładam do miski i łączę z wodą i cukrem. Dodaję pozostałe składniki i wyrabiam gładkie ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto przekładam do wysmarowanej olejem i wyspanej bułką tartą keksówki, przykrywam ściereczką i odstawiam, aż ciasto podwoi objętość. Piekarnik rozgrzewam do 190 st C. Chleb wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 30 minut.
Taki mięciutki chlebek z masełkiem to pyszności :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam piec chleby :) spróbuję i takiego
OdpowiedzUsuńile mleka dajemy?
OdpowiedzUsuńWkradł się błąd, chodzi o wodę.
Usuń