Kalafior jest dość częstym warzywem na polskich stołach. Najczęściej występuje jako dodatek do dania głównego, ugotowany i polany tartą bułką przesmażoną na maśle. To pewnie smak dzieciństwa wielu z nas. Zachęcam was do wypróbowania pieczonego kalafiora. W roli głównej kalafior można wykorzystać w zupie. Dziś polecam krem z kalafiora. Aby zupa była bardziej sycąca dodałam do niej makaron ryżowy i wieprzowe pulpeciki mocno przyprawione curry. Dzięki nim zupa jest aromatyczna i treściwa, więc wystarczy za cały obiad.
Krem z kalafiora z pulpecikami curry i makaronem ryżowym
- kalafior
- 1.5/2l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- łyżka oleju
- 1/3 opakowania makaronu ryżowego
- 250 g mięsa wieprzowego
- łyżka (lub więcej) curry
- 2 łyżki natki pietruszki (drobno posiekanej)
- 1 jajko
- 1-2 łyżki wody
- olej do smażenia
Gdy kalafior zmięknie miksuję zupę na gładki krem. Próbuję i ewentualnie doprawiam solą i pieprzem. Przelewam do talerzy, do każdego wkładam makaron i 3 pulpeciki. Posypuję pestkami dyni
Uwielbiamy krem z kalafiora zaraz po kremie z brokuła <3 A my jeszcze dodajemy suszone pomidorki i soczewicę :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie kremy,ogólnie zupy mogłabym jeść codziennie
OdpowiedzUsuń