sierpnia 22, 2016

Nocne jagodzianki

Kto by nie chciał zjeść na śniadanie ciepłych bułeczek? Są dwa wyjścia: albo trzeba z samego rana wyruszyć do piekarni, albo zrobić nocne jagodzianki. Wystarczy 20 minut wieczornej pracy, a potem ty idziesz spać, a w lodówce dzieją się cuda.  Tak niewiele potrzeba, by rano wypełnić dom aromatem pieczonego ciasta...

nocne jagodzianki

Nocne jagodzianki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 4 dkg drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dkg masła
  • 1/2 szkl mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1/2 kg jagód
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier do posypania po wierzchu
Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru i mąki. Odstawiam na 10 minut. Dodaję przesianą mąkę, jajka, żółtko, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Dokładnie mieszam. Dodaję rozpuszczone (może być w mikrofali) ciepłe (nie gorące!!!) masło i wyrabiam ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywam ściereczką, odstawiam na 20 minut, a potem wstawiam do lodówki na noc. Rano wyjmuję ciasto i stawiam w ciepłym miejscu na około 30 minut. Po tym czasie odrywam porcje ciasta, formuję kulki, rozpłaszczam w dłoniach, na środek kładę łyżkę jagód (wymieszanych z bułką tartą), zalepiam i złączem do dołu odkładam, na wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą, blachę. Smaruję letnim mlekiem i posypuję cukrem. Piekę w 180 st około 20 minut. 

4 komentarze :

  1. chyba wiem, co jutro będzie na śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakbyśmy wiedziały, że rano będziemy delektować się taką bułą to byśmy zasnąć apetytu nie mogły :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla takiego śniadania, można by wstać skoro świt. :)Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger