Ogórki na zimę z kurkumą i liśćmi selera
- 3kg ogórków
- 3 szkl wody
- 1szkl cukru
- 1szkl octu
- 3 łyżki kurkumy
- 3 łyżki soli
- 1 duża cebula
- kilka gałązek selera
Ogórki myję i niobrane kroję w plastry. Zasypuję solą i odstawiam na czas lprzygotowania zalewy.
Zagotowujemy wodę z cukrem i octem. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę i posiekane liście selera.
Dorzucamy ogórki, wsypuję kurkumę i gotuję około 5 minut, aż ogórki lekko zmiękną.
Przekładam do czystych słoików, uzupełniamy zalewą, zakręcam. Pasteryzuję 10 minut.
Zagotowujemy wodę z cukrem i octem. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę i posiekane liście selera.
Dorzucamy ogórki, wsypuję kurkumę i gotuję około 5 minut, aż ogórki lekko zmiękną.
Przekładam do czystych słoików, uzupełniamy zalewą, zakręcam. Pasteryzuję 10 minut.
One naprawde sa pyszne :-)
OdpowiedzUsuńNasza babcia takie robi i choć nigdy ich nie próbowałyśmy to goście zawsze zajadają zadowoleni :D
OdpowiedzUsuńCzy wodę z ogórków też wlewamy ? I czy po gotowaniu te 5 minut będą chrupiące bo osobiście myślę że takie byłyby lepsze ..
OdpowiedzUsuń