sierpnia 17, 2016

Ogórki na zimę z kurkumą i liśćmi selera

Sezon na ogórkowe przetwory na zimę uważam za otwarty. Rozpoczynam go ogórkami z kurkumą i liśćmi selera. Są słodko-kwaśne, z selerowym aromatem, a kurkuma nadaje im koloru i dodaje charakteru. Są świetne na kanapki, do domowych hot dogów, czy hamburgerów.


Ogórki na zimę z kurkumą i liśćmi selera

  • 3kg ogórków
  • 3 szkl wody
  • 1szkl cukru
  • 1szkl octu
  • 3 łyżki kurkumy
  • 3 łyżki soli
  • 1 duża cebula
  • kilka gałązek selera
Ogórki myję i niobrane kroję w plastry. Zasypuję solą i odstawiam na czas lprzygotowania zalewy.
Zagotowujemy wodę z cukrem i octem. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę i posiekane liście selera.
Dorzucamy ogórki, wsypuję kurkumę i gotuję około 5 minut, aż ogórki lekko zmiękną.
Przekładam do czystych słoików, uzupełniamy zalewą, zakręcam. Pasteryzuję 10 minut. 

3 komentarze :

  1. Nasza babcia takie robi i choć nigdy ich nie próbowałyśmy to goście zawsze zajadają zadowoleni :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy wodę z ogórków też wlewamy ? I czy po gotowaniu te 5 minut będą chrupiące bo osobiście myślę że takie byłyby lepsze ..

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger