Nocne jagodzianki
- 1/2 kg mąki pszennej
- 4 dkg drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 10 dkg masła
- 1/2 szkl mleka
- 2 jajka
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1/2 kg jagód
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier do posypania po wierzchu
Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru i mąki. Odstawiam na 10 minut. Dodaję przesianą mąkę, jajka, żółtko, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Dokładnie mieszam. Dodaję rozpuszczone (może być w mikrofali) ciepłe (nie gorące!!!) masło i wyrabiam ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywam ściereczką, odstawiam na 20 minut, a potem wstawiam do lodówki na noc. Rano wyjmuję ciasto i stawiam w ciepłym miejscu na około 30 minut. Po tym czasie odrywam porcje ciasta, formuję kulki, rozpłaszczam w dłoniach, na środek kładę łyżkę jagód (wymieszanych z bułką tartą), zalepiam i złączem do dołu odkładam, na wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą, blachę. Smaruję letnim mlekiem i posypuję cukrem. Piekę w 180 st około 20 minut.
chyba wiem, co jutro będzie na śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńJakbyśmy wiedziały, że rano będziemy delektować się taką bułą to byśmy zasnąć apetytu nie mogły :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :-).
OdpowiedzUsuńDla takiego śniadania, można by wstać skoro świt. :)Pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuń