W ogródkach zaczynają dojrzewać cukinie. To świetny czas na ich wykorzystywanie w kuchni. Mają wszechstronne zastosowanie: można z nich usmażyć placki, zamarynować, przerobić na dżem, udusić leczo lub nafaszerować. Na blogu jest już kilka przepisów z cukinią w roli głównej: polecam cukinię faszerowaną kaszą gryczaną z serem pleśniowym i brokułem, smażone placki z marchewką czy pieczone z kaszą jaglaną. Dzisiejszy obiad to kompozycja znanych i prostych składników: cukinia, kasza, pomidory, ser...Jak zazwyczaj szybko i smacznie...Zapraszam na cukinię faszerowaną kaszą jaglaną z pomidorami.
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną z pomidorami
- 2 cukinie
- 1/2 szkl suchej kaszy jaglanej
- 2-3 pomidory
- 1 cebula
- 1/2 kostki twarogu
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka oleju
Cukinie myję i kroję wzdłuż na pół, łyżką wydrążam miąższ, lekko solę i odstawiam. Pomidory nacinam na krzyż, zalewam wrzątkiem, czekam chwilę i obieram ze skórki. Kroję w kostkę. W międzyczasie w garnku podsmażam na oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodaję pomidory. Mieszam i duszę aż pomidory się rozpadną. Kaszę gotuję w osolonym wrzątku (na 1/2 szklanki kaszy daję około 1,5 szkl wody) aż wchłonie wodę. Do sosu pomidorowego dorzucam posiekany czosnek i przyprawy. Solę i pieprzę do smaku. Następnie dodaję kaszę i twaróg. Wszystko dokładnie mieszam. Na koniec dorzucam posiekaną natkę. Cukinie osuszam (pod wpływem soli puści sok) i układam na blasze. W każdą nakładam farsz, skrapiam olejem i posypuję po wierzchu suszonymi pomidorami z czosnkiem. Wstawiam do nagrzanego do 180 st piekarnika i piekę około 20 minut.
Podaję z sosem czosnkowo-muszardowym:
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- czubata łyżka musztardy francuskiej
- 2 ząbki czosnku
Wszystkie składniki mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odstawiam do lodówki, żeby się przegryzły.
Z kaszą jaglaną też jest super ale ta wersja gryczana z serem pleśniowym najbardziej do nas przemówiła :)
OdpowiedzUsuńLubię faszerowaną cukinię, pyszna jest
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny pomysł na farsz do cukinii.
OdpowiedzUsuńKocham kasze i cukinie!
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńKaszą jaglaną cukinii nie faszerowałam, brzmi ciekawie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpyszna propozycja ;)
OdpowiedzUsuńPyszności 😋😋😋 gościła dzisiaj u nas na stole cukinia wg Twojego przepisu, wszystkim smakowała 😋 wzbogaciłam przepis jedynie o mięsko bo u nas to sami mięsożercy 😊😄
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńZa chwilę wskakuje do piekarnika i będziemy ucztować! Przepis niezawodny, szczególnie w sezonie.
OdpowiedzUsuń