lipca 25, 2017

Placki z cukinii i marchewki z kolendrą

Cukinia to zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Może się wydawać, że z połączenia słodkiej marchewki i mdłej cukinii wyjdzie nijakie danie. Nic bardziej mylnego. Dodatek kolendry i chilli podkręca smak potrawy, a sos z jogurtu i zielonego pieprzu i łosoś czynią placki czymś niebanalnym. Polecam na kolację, przekąskę czy lunch. Będą też ciekawym urozmaiceniem imprezowego menu.


  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • jajko
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Cukinie myję (młodej nie obieram), ścieram na tarce, przekładam do miski, posypuję solą, mieszam i odstawiam, żeby puściła sok. Marchew obieram, myję i trę. Odciśniętą cukinię dodaję do marchewki, wbijam jajko, dorzucam przeciśnięty czosnek oraz posiekaną chilli i kolendrę. Sprawdzam, czy jest wystarczająco słone, jeśli nie - dosalam i przyprawiam pieprzem. Dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju. Kiedy jest już gorący, łyżką kładę placki i smażę partiami po dwie minuty z każdej strony. Gotowe odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby wchłonął resztki tłuszczu. 
Placki można podawać od razu ciepłe, ale smakują też na zimno. Świetnym uzupełnieniem będzie wędzony łosoś i sos z jogurtu z dodatkiem zielonego marynowanego pieprzu, który doda wyrazistości i jeszcze więcej pikanterii.
Placki


placki

placki

1 komentarz :

  1. Zawsze robimy na słodko takie placuszki ale ta wersja też jest świetna :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger