Robiliście już podpłomyki? Nie? To tu polecam pszenne, a dziś zapraszam na żytnie. Uwielbiam tymianek (za cytrynowym wręcz przepadam), suszone pomidory ubóstwiam, dlatego w duecie wylądowały w plackach. Przepis szybki (całość zajmie wam 5-10 minut), prosty i do tego świetnie nadaje się na zaspokojenie wilczego głodu, na grilla zamiast chleba, na imprezę do finger baru...Zostały ci resztki pieczonego kurczaka? Ryba? Zrób podpłomyki i zawiń w nie, co tylko chcesz, tworząc polską tortillę :)
Przepis na kilka podpłomyków, tak na wypróbowanie. Żytnie różnią się od tych z mąki pszennej - nie wyrastają tak, są bardziej zbite i trzeba je dłużej smażyć.
- 1 szkl mąki żytniej
- około 1/2szkl letniej wody
- szczypta soli
- 3 suszone pomidory
- 3 gałązki tymianku
Do miski wsypuję mąkę i sól, posiekane pomidory i listki tymianku. Dolewam 1/4 szkl mąki i wyrabiam ciasto. Jeśli będzie za suche, dolewam powoli resztę wody (jej ilość zależy od mąki - ciasto ma wyjść elastyczne i odchodzić od ręki). Wyrobione ciasto dzielę na kawałki. Każdy kładę na podsypanym mąką blacie i rozwałkowuję na około 5 mm. Smażę na rozgrzanej suchej patelni do zrumienia z obu stron.
Nie robiłyśmy podpłomyków... albo robiłyśmy kiedyś? Tak czy inaczej nie pamiętamy smaku więc trzeba je wreszcie wykonać :)
OdpowiedzUsuń