Gulasz warzywny to pyszna jednogarnkowa potrawa, która może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa, czy ryżu. Talerz kolorowych, chrupkich warzyw jest bombą witaminową, może być świetną fit propozycją dla dbających o linię, czy tych, którzy chcą zgubić kilka nadprogramowych kilogramów. Poza tym każdy, komu zależy na zdrowiu powinien włączyć to danie do swojej diety. Ważne, żeby gulasz przyrządzać krótko, aby nie rozgotować warzyw. Lekko chrupkie zachowują najwięcej witamin.
- 1 cukinia
- 2 papryki
- 1 duża cebula
- 1/2 kg pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
W garnku rozgrzewam olej. Cebulę obieram i drobno siekam. Wrzucam na rozgrzany tłuszcz, dodaję szczyptę soli i łyżeczkę cukru, mieszam. Cukinię myję (nie obieram), kroję wzdłuż na 4 części,a następnie w kostkę. Paprykę myję, kroję na pół, wycinam gniazda nasienne, a następnie również kroję w sporą kostkę. Pomidory nacinam na krzyż, wkładam do miski, zalewam wrzątkiem i czekam, aż skórka zacznie odchodzić. Obieram je i kroję w kostkę. Do podduszonej cebuli dodaję po kolei warzywa zaczynając od papryki, potem cukinii i na końcu pomidorów. Każde przesmażam około 5 minut przed dodaniem kolejnych. Na końcu wrzucam posiekany czosnek i koncentrat pomidorowy. Jeśli warzywa puszczą mało soku, dolewam odrobinę wody. Przykrywam i duszę około 10 minut. Doprawiam solą i pieprzem .
Jak tylko mamy własne cukinie na ogródku to taki właśnie gulasz jemy niemalże codziennie :D
OdpowiedzUsuńNie ma to jak własne warzywa. U mnie cukinie już kwitną
Usuń