Utrzymanie dobrej formy wymaga pracy, czasu i determinacji. Nie każdy może pozwolić sobie na godziny spędzone na siłowni, ale każdy może zacząć małymi krokami wprowadzać zmiany w swoim życiu. Wystarczy nabrać zdrowych nawyków: odstawić słodkie napoje gazowane, kupną wodę smakową i zamienić ją na zwykłą, np. z dodatkiem owoców, wybrać schody zamiast windy, a zwykłą mąkę pszenną zamienić na pełnoziarnistą. Wykorzystałam ją do przygotowania ciasta pierogowego. Do tego warzywa, nabiał i pyszny zdrowy posiłek gotowy.
Farsz
- 1 kg bobu
- 1 awokado
- kostka twarogu (u mnie 200g)
- 2 ząbki czosnku
- duża dymka razem ze szczypiorkiem
- kilka listków szałwii
- sól, pieprz do smaku
Bób gotuję we wrzątku około 10 minut. Odcedzam, przelewam zimną wodą i obieram. Wyłuskane ziarna przekładam do miski i rozgniatam widelcem. Dodaję awokado, twaróg i posiekaną drobno dymkę ze szczypiorkiem. Przyprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.
Ciasto
- 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
- około 1/2 szkl ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Mąkę przesypuję do miski, dodaję olej, sól, wlewam wodę i zagniatam ciasto. Ma być gładkie i elastyczne. Jeśli zajdzie taka potrzeba, można dolać więcej wody. Gotowe ciasto dzielę na kawałki. Każdy rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy. Wycinam kółka, na środek każdego kładę łyżeczkę farszu i zlepiam. Gotuję w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia (po wrzuceniu pierogów do wody, mieszam je łyżką, żeby nie przykleiły się do dna). Gotowe polewam roztopionym masłem podsmażonym z listkami szałwii lub podaję podsmażone.
bardzo lubię bób, w nadzieniu pierogowym jeszcze go nie próbowałam, dziękuję za inspirację, możliwe, że skorzystam:)
OdpowiedzUsuńCieszę się. Daj znać, jak zrobisz. Pozdrawiam
UsuńMy nawet ciasto pierogowe robiłyśmy z gryczanej mąki i też wyszły pyszne ale trzeba zwrócić uwagę na to, że my za gryką przepadamy z każdej postaci :D Farsz ekstra, nasz na Wigilię wyglądał tak: bób, awokado, ziemniaki, korzeń pietruszki, cebulka i czarnuszka :)
OdpowiedzUsuńZ ziemniakami i pietruszką też musi być pyszny.
UsuńMyślę że jak się chce wszystko można. Jestem tego przykładem, udaje mi się pomimo zabieganego życia znaleźć czas na regularne treningi na siłowni. Trzymanie " czystej miski"
OdpowiedzUsuńPierożki pierwsza klasa, super farsz.
Pozdrawiam :)
Jeny takie pierogi to można jeść kilogramami <3 To nadzienie, bób, twaróg, awokado cudownie musi smakować <3
OdpowiedzUsuńI nie ma się wyrzutów sumienia po dokładce :)
UsuńNie jadłam nigdy pierogów z bobem, ale jestem pewna, że są pyszne.
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam. Można dodać jeszcze trochę boczku, jak ktoś lubi :)
Usuń