czerwca 29, 2016

Cebularze

Cebularze, czyli pszenne bułeczki z nadzieniem z cebuli i maku to wizytówka Lubelszczyzny. Drożdżowe ciasto, chrupiąca złota skórka i pyszny farsz zachwycą niejednego miłośnika wytrawnych wypieków. A jako, że mój mąż to lubelski miłośnik cebularzy, więc przyszła pora na zmierzenie się z tą potrawą. Efekt? Zniknęły błyskawicznie, tak, że zdążyłam zrobić tylko jedno zdjęcie (odstawiłam do ostygnięcia, a jak wróciłam, to już nie było czego fotografować :) ) Myślę, że to najlepsza rekomendacja. Najsmaczniejsze są ciepłe, prosto z piekarnika.
cebularze lubelskie

Cebularze


Ciasto

  • 1/2 kg mąki
  • szklanka (250ml) ciepłego mleka
  • 5dkg świeżych drożdży
  • 6dkg rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
Farsz
  • 3 cebule
  • łyżka maku
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta majeranku
  • łyżka oleju
  • łyżeczka cukru
Z drożdży, cukru i mleka robię rozczyn (drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku, dodaję cukier i odstawiam). Kiedy zacznie pracować dodaję mąkę, jajko, sól i wyrabiam ciasto. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, wlewam rozpuszczone i przestudzone masło i wyrabiam gładkie ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowuję farsz. Cebulę kroję w kostkę, mieszam z cukrem i podsmażam na oleju. Gdy się zeszkli dodaję sól, pieprz i majeranek i jeszcze chwilę smażę. Następnie mieszam z makiem i odstawiam. 
 Z wyrośniętego ciasta formuje kulki, które układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce robię dnem szklanki (umaczanym w mące) wgłębienie, w które nakładam farsz. Zostawiam na 10-15 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 st C. Piekę do zrumienienia około 20 minut. 


2 komentarze :

  1. Ja za cebularzami nigdy nie przepadałam, choć pamiętam, że były one w okresie dzieciństwa chętnie zajadane przez moich rówieśników :) Przepis świetny! Cebularze wyglądają bardzo apetycznie i wiadomo 100 razy lepsze od tych kupnych ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy ich nie jadłyśmy. W naszych okolicach raczej się ich nie piecze ale jesteśmy ich nawet ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger