maja 26, 2016

Tort czekoladowy

Tort to idealna propozycja na wszelkie uroczystości i święta. Ozdobiony kwiatami i owocami może być znakomitym prezentem, np. z okazji Dnia Matki :) Dzisiejszy tort jest mocno czekoladowy, lekko alkoholowy i pysznym kremem śmietanowym. Dżem porzeczkowy znakomicie przełamuje słodycz masy i sprawia, że ciasto jest nie za słodkie i orzeźwiające.
#OdczarujGarynaDzienMamy 

tort



Ciasto
  • 1 szkl mąki pszennej
  • kostka masła (200g)
  • szklanka mleka (250ml)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl cukru
Masło roztapiam w rondelku, dodaję połamaną czekoladą i mieszam do jej rozpuszczenia. Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewam razem z proszkiem do miski. Dodaję mleko, masło z czekoladą i masę jajeczną. Mieszam do połączenia się składników. Dno tortownicy (30cm) wykładam papierem do pieczenia. Ciasto dzielę na 3 części i piekę 3 oddzielne placki [po upieczeniu każdego czekam z wyjęciem ciasta, aż trochę przestygnie].

Masa:
  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • mascarpone (1 opakowanie)
  • łyżka żelatyny
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki likieru kawowego lub czekoladowego

  • dżem porzeczkowy
  • likier kawowy lub czekoladowy
Śmietanę razem z serkiem przekładam do miski i miksuję, aż masa zgęstnieje. Dodaję miód i likier i dokładnie mieszam. Żelatynę rozpuszczam w małej ilości gorącej wody i dodaję do masy. Mieszam. 

W tortownicy układam pierwszy blat ciasta. Polewam go 2-3 łyżkami likieru i smaruję 3 łyżkami dżemu. Na to wykładam 1/2 masy śmietanowej. Z kolejnym blatem postępuję tak samo. Na wierzch zostawiam 3 łyżki masy. Dekoruję kwiatami i owocami. 
Tort



4 komentarze :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger