Co zrobić z szynki wieprzowej? Można ją upiec, pokroić w grube plastry i podać z sosem na obiad, a resztę zjeść na zimno, jako wędlinę. Można też surową pokroić w cienkie plastry i zrobić bitki. Do tego kuskus i lekka sałatka i obiad gotowy.
- szynka wieprzowa (ilość w zależności od potrzeb)
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 2 listki laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- kilka gałązek świeżego tymianku
Mięso myję, osuszam i kroję w cienkie plastry. Solę i pieprzę z każdej strony i po kolei obsmażam na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. Podsmażone kotleciki przekładam do garnka, zalewam wodą (tylko tyle, żeby pokryła mięso), Dodaję pokrojoną w piórka cebulę, listek i ziele angielskie. Przykrywam pokrywką i gotuję na wolnym ogniu 40-60minut. Na koniec odkrywam i gotuję jeszcze chwilę. Jeśli sos się nie zredukował i nie zgęstniał w trakcie gotowania, to dodaję łyżeczkę mąki rozmieszanej z zimną wodą i zagotowuję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz