Tort to idealna propozycja na wszelkie uroczystości i święta. Ozdobiony kwiatami i owocami może być znakomitym prezentem, np. z okazji Dnia Matki :) Dzisiejszy tort jest mocno czekoladowy, lekko alkoholowy i pysznym kremem śmietanowym. Dżem porzeczkowy znakomicie przełamuje słodycz masy i sprawia, że ciasto jest nie za słodkie i orzeźwiające.
#OdczarujGarynaDzienMamy
#OdczarujGarynaDzienMamy
Ciasto
- 1 szkl mąki pszennej
- kostka masła (200g)
- szklanka mleka (250ml)
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3/4 szkl cukru
Masło roztapiam w rondelku, dodaję połamaną czekoladą i mieszam do jej rozpuszczenia. Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewam razem z proszkiem do miski. Dodaję mleko, masło z czekoladą i masę jajeczną. Mieszam do połączenia się składników. Dno tortownicy (30cm) wykładam papierem do pieczenia. Ciasto dzielę na 3 części i piekę 3 oddzielne placki [po upieczeniu każdego czekam z wyjęciem ciasta, aż trochę przestygnie].
Masa:
- 330 ml śmietany kremówki 30%
- mascarpone (1 opakowanie)
- łyżka żelatyny
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki likieru kawowego lub czekoladowego
- dżem porzeczkowy
- likier kawowy lub czekoladowy
Śmietanę razem z serkiem przekładam do miski i miksuję, aż masa zgęstnieje. Dodaję miód i likier i dokładnie mieszam. Żelatynę rozpuszczam w małej ilości gorącej wody i dodaję do masy. Mieszam.
W tortownicy układam pierwszy blat ciasta. Polewam go 2-3 łyżkami likieru i smaruję 3 łyżkami dżemu. Na to wykładam 1/2 masy śmietanowej. Z kolejnym blatem postępuję tak samo. Na wierzch zostawiam 3 łyżki masy. Dekoruję kwiatami i owocami.
Zachwycająca dekoracja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :))
UsuńTa głęboka czerń biszkoptów do nas zdecydowanie przemawia :D
OdpowiedzUsuńSmak jest mocno czekoladowy :)
Usuń