kwietnia 23, 2016

Pstrąg tęczowy z pesto w cieście francuskim

Ryba to pomysł na szybki i smaczny obiad. Najlepiej jeszcze, żeby robił się sam - w piekarniku. Dziś proponuję pstrąga zawiniętego w ciasto francuskie, a do tego bardzo smaczną sałatkę marchewkowo-cukiniową. 



  • filety pstrąga
  • kilka łyżek pesto
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • olej lniany
  • sok z cytryny
Oczyszczone filety kroję na kawałki i smaruję z góry pesto (nie przyprawiam już niczym, ponieważ pesto jest wystarczająco i słone i aromatyczne). Każdy kawałek zawijam w ciasto francuskie. Układam na blasze i piekę w 200C do zrumienienia. 
W tym czasie zagotowuję w garnku wodę. Marchew obieram, a cukinię tylko myję. Warzywa kroję w cienkie paski obieraczką. Gotowe wrzucam na wrzątek i blanszuję minutę. Odcedzam i przekładam do miski. Dodaję posiekany czosnek, chilli, natkę, 2 łyżki oleju i łyżkę soku z cytryny lub octu. Przyprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszam i odstawiam na chwilę do lodówki, żeby się przegryzło. 








3 komentarze :

  1. Danie i smaczne i można jeść oczami.

    OdpowiedzUsuń
  2. No przecież ryby to zwierzęta, więc dlaczego przepisy z wykorzystaniem ich mięsa oznaczyłaś etykietą „bez mięsa”??

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger