Niewątpliwą zaletą pieczenia jest oszczędność czasu - nie trzeba stać i pilnować. Jest to świetny sposób na przygotowanie pysznej domowej wędliny. Dziś proponuję karkówkę i boczek pieczone w musztardzie z ziołami.
- dowolne mięso (u mnie karkówka i boczek po około 1.2kg)
- 4 łyżki musztardy słodkiej
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki majeranku
- 3 ząbki czosnku
- po łyżeczce pieprzu czarnego i ziołowego
- sól ok 2 łyżek (zależy od wielkości mięsa)
Mięso myję, osuszam, nacieram solą i odstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia mieszam musztardę z przyprawami i rozgniecionym czosnkiem. Dokładnie smaruję nią mięso. Przekładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam i piekę w 150C ok 1,5 godziny. Co jakiś czas sprawdzam mięso, czy jest już gotowe. Na koniec zdejmuję pokrywkę, ustawiam opcję grill w piekarniku i rumienię 10 minut, pilnując, by się nie przypaliło.
Mięso można podać ciepłe, jako danie obiadowe, a to co, zostanie zjeść jako wędlinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz