Ryba to pomysł na szybki i smaczny obiad. Najlepiej jeszcze, żeby robił się sam - w piekarniku. Dziś proponuję pstrąga zawiniętego w ciasto francuskie, a do tego bardzo smaczną sałatkę marchewkowo-cukiniową.
- filety pstrąga
- kilka łyżek pesto
- opakowanie ciasta francuskiego
- 3 marchewki
- 1 cukinia
- 1/2 papryczki chilli
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- ząbek czosnku
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- olej lniany
- sok z cytryny
Oczyszczone filety kroję na kawałki i smaruję z góry pesto (nie przyprawiam już niczym, ponieważ pesto jest wystarczająco i słone i aromatyczne). Każdy kawałek zawijam w ciasto francuskie. Układam na blasze i piekę w 200C do zrumienienia.
W tym czasie zagotowuję w garnku wodę. Marchew obieram, a cukinię tylko myję. Warzywa kroję w cienkie paski obieraczką. Gotowe wrzucam na wrzątek i blanszuję minutę. Odcedzam i przekładam do miski. Dodaję posiekany czosnek, chilli, natkę, 2 łyżki oleju i łyżkę soku z cytryny lub octu. Przyprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszam i odstawiam na chwilę do lodówki, żeby się przegryzło.
Danie i smaczne i można jeść oczami.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) na dodatek robi się je szybko
UsuńNo przecież ryby to zwierzęta, więc dlaczego przepisy z wykorzystaniem ich mięsa oznaczyłaś etykietą „bez mięsa”??
OdpowiedzUsuń