Lubię ten wiosenny czas, kiedy pojawiają się pierwsze warzywa i owoce, na które czekam z utęsknieniem cały rok. Już na straganach króluje młoda kapusta, a tuż za nią szparagi, botwinka.... Jeszcze trochę i pojawią się aromatyczne pachnące słońcem truskawki. Mogę wtedy śmiało przejść na wegetarianizm. Miska pachnącej sałatki wystarczy mi do szczęścia. Dziś proponuję lekką i pyszną przekąskę ze szparagów i mango. Delikatność zielonych pędów i słodycz owoców zaostrzyłam papryczką chilli...Dla mnie - niebo w gębie!
Sałatka ze szparagów i mango
- pęczek zielonych szparagów
- 1/2 mango (resztę zużywam do koktajlu lub zjadamy na deser)
- sok z 1/2 limonki
- 1/2 świeżej papryczki chilli (lub więcej wg upodobań)
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek
Można też szparagi pokroić i po prostu wymieszać z mango.
Bardzo ciekawe połączenie...ja ogólnie szparagi przygotowywałam może kilka razy w życiu
OdpowiedzUsuń