maja 04, 2018

Pieczarki portobello faszerowane kaszą jaglaną

Faszerowane pieczarki portobello są świetnym pomysłem na szybki obiad, lekką kolację czy imprezową przystawkę . Znakomicie nadają się do grillowania i opiekania, a ich duże kapelusze aż się proszą o wypełnienie ich aromatycznym farszem. Tym razem użyłam kaszy jaglanej wymieszanej z suszonymi pomidorami i cukinią. Całość uzupełniłam mozzarellą i sosem jogurtowym z czosnkiem... Czujecie ten zapach? 
Pieczarki portobello faszerowane kaszą jaglaną

 Pieczarki portobello faszerowane kaszą jaglaną

  • 6 pieczarek o dużych kapeluszach
  • 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
  • #Zottarella mini bez gmo
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa
Pieczarki obieram, oddzielam kapelusze od nóżek. Ugotowaną kaszę przekładam do miski. Dodaję posiekane pomidory, startą cukinię, starte nóżki pieczarek i natkę. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszam. Farszem nadziewam kapelusze. Układam je na blasze, skrapiam oliwą i zapiekam przez 20 minut. Następnie na każdy kładę kulkę zottarelli mini i zapiekam do rozpuszczenia sera. 
Podaję z jogurtem wymieszanym z czosnkiem i koperkiem. 

#kreatywniewkuchni #zottarellabezgmo

Pieczarki portobello faszerowane kaszą jaglaną

13 komentarzy :

  1. Kasza jaglana to królowa kasz! Jadam ją codziennie, ale tak jeszcze nie :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam kaszę, a to naprawdę fajne i szybkie danie.

      Usuń
  2. Uwielbiamy te pieczarki :D Ale mamy na nie smaka teraz :P

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pyszne to nadzienie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie spróbuję, narobilas mi ochoty na takie pieczareczki ❤

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też o pieczarkach, ale w trochę innym wydaniu. :) Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie się prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. mega pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger