marca 05, 2018

Mini calzone

Miękkie, drożdżowe, pysznie nadziane pierożki, po które ma się ochotę sięgać w nieskończoność... Świetne na obiad, ciepłą kolację, na piknik, do pracy, szkoły... Uwielbiam je! Zawsze przygotowuję większą porcję i część mrożę. Potem wystarczy im kilka chwil w piekarniku, by na nowo cieszyć się wspaniałym smakiem. 
Nafaszerowane po brzegi warzywno-mięsnym sosem, posypane czarnuszką...Czujecie ten aromat?
Mini calzone

Mini calzone

Ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 2dkg  drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml ciepłej wody
Drożdże rozpuszczam w wodzie, dodaję pozostałe składniki i wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję farsz.

Farsz
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g mięsa mielonego 
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju. Wrzucam posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Przesmażam. Dodaję paprykę i seler pokrojone w kostkę. Smażę około 5 minut. Dodaję mięso i smażę, aż przestanie być surowe.Wlewam pomidory, dodaję koncentrat i kukurydzę, mieszam, przykrywam i duszę około 15 minut. Przyprawiam do smaku i odstawiam do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na wysypanej mąką stolnicy. Wycinam kółka, na środek każdego kładę łyżkę farszu i zwijam, jak pierogi. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozbełtanym jajkiem, posypuję czarnuszką. Piekę około 15 minut w 180 st C. 

1 komentarz :

  1. Takie mini to można wziąć w rękę i iść dalej robić swoje :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger