Domowe czekoladki z masłem orzechowym
- 150 ml kremówki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżeczki kakao
- 3 łyżki masła orzechowego
100 ml kremówki przelewam do rondelka, dodaję cukier, wstawiam na gaz i gotuję, aż cukier się rozpuści i sos zacznie gęstnieć. Następnie dodaję olej i kakao i dokładnie mieszam. Do miski przekładam masło orzechowe, wlewam ciepłą śmietankę i szybko mieszam. Dolewam pozostałe 50 ml kremówki i mieszam do otrzymania jednolitej konsystencji. Gotową masę przelewam do foremki i wstawiam do lodówki, żeby stężała. Po wierzchu można obsypać ulubionymi dodatkami: wiórkami kokosowymi, żurawiną, rodzynkami, orzechami itp. Częścią masy oblewam plasterki bananów. Układam je na talerzu i również schładzam. Można też nadziać je na patyczki do szaszłyków.
Na pewno pyszne, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńKochamy, kochamy taką domową czekoladę <3
OdpowiedzUsuń