Aromatyczne, lekko słodkie z nutą pikanterii...Takie jest curry z kurczaka z ananasem. Właściwie mogłoby się składać tylko z tych dwóch głównych produktów, ale ja dodałam jeszcze zieloną fasolkę i cukinię. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie, a chcecie zjeść coś kolorowego i pysznego to curry jest dla was. Zrobicie je w około 20 minut.
Curry z kurczaka z ananasem
- podwójna pierś kurczaka (tym razem użyłam zagrodowego około 400 g)
- 1 puszka ananasów
- 1 mała cukinia
- garść fasolki szparagowej (mrożonej)
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka curry
- łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz do smaku
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 papryczki chilli
- 1/2 puszki mleka kokosowego
Ryż
- 2 szkl ryżu brązowego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
- 4 szkl wody
Umyte i osuszone mięso kroję w grubszą kostkę. Przyprawiam curry, kurkumą i sosem sojowym. Wrzucam na rozgrzany olej i obsmażam. Wlewam sok z ananasów, dokładam pokrojoną w kostkę cukinię, ananasy i posiekane chilli. Wrzucam fasolkę i smażę około 7 minut.
W międzyczasie zagotowuję wodę. Suchy ryż mieszam z przyprawami. Wrzucam na wrzątek i gotuję do wchłonięcia wody.
Gdy fasolka i cukinia zmiękną, wlewam mleko kokosowe. Mieszam, ewentualnie doprawiam solą i pieprzem.
Co robię ze składników, które pozostały z przygotowania tego dania?
Fasolkę zamrażam i wykorzystuję do sałatek, zup lub jako dodatek do drugich dań.
A ananasa zjadamy na deser lub dorzucam banana, 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, pozostałe mleko kokosowe i miksuję na koktajl na podwieczorek.
Lubimy takie połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, lubię takie połączenia :)
OdpowiedzUsuń