Frytki z cukinii w parmezanowej posypce pieczone w piekarniku...do zjedzenia samodzielnie, do maczania w ulubionym sosie lub jako dodatek do innych dań. Absolutnie uzależniające.
Frytki z cukinii z parmezanem
- 1 cukinia
- 1/2 szkl startego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
Umytą i osuszoną cukinię kroję na pół, następnie w plastry, a potem w paski. W miseczce łączę oliwę z solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Do drugiej miseczki przesypuję parmezan. Każdy pasek cukinii maczam najpierw w oliwie, a potem w parmezanie. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut w 220 st C.
Ale one muszą być dobre :D
OdpowiedzUsuń