Oponki z serem to kolejny smak dzieciństwa. W moim domu te ciastka z dziurką nazywały się obwarzanki, ale mniejsza o nazwę - ważne, że są pyszne i robi się je szybciej niż pączki, bo nie wymagają wyrastania.
Oponki z serem
- 1/2 kg sera
- 2 jajka
- 1/2 szkl cukru
- 100 g masła
- około 500 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody
- cukier waniliowy
- tłuszcz do smażenia
Jajka ucieram z cukrem. Dodaję twaróg, mąkę, masło, cukier waniliowy i sodę. Mieszam, aż składniki się połączą. W garnku rozgrzewam olej. Porcje ciasta rozwałkowuję na około 0,5cm. Szklanką wycinam kółka, a w środku każdego kieliszkiem mniejsze kółko. Wycięte kieliszkiem kółka zagniatam na nowo z resztą ciasta.
Oponki smażę do zrumienienia z każdej strony. Odkładam na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smakowite oponki :)
OdpowiedzUsuńoponki z serem są taaakie pyszne! <3
OdpowiedzUsuńPrzepyszne oponki :)
OdpowiedzUsuńWitam :) jaki tłuszcz do smażenia będzie najlepszy?
OdpowiedzUsuńJa smażę na smalcu, ale olej też będzie ok.
Usuń