października 09, 2017

Precle z orzechami

Dziś prezentuję wam kolejny przepis z książki Wielkie gotowanie na ulicy czereśniowej - precle z orzechami. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Lekko słodkie za sprawą miodu. W sam raz do dziecięcej rączki.
Precle z orzechami

Precle z orzechami

  • 200 g orzechów włoskich
  • 300 g mąki (typ 1050)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g twarogu
  • 6 łyżek oleju
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • 8 łyżek słodkiej śmietany (pominęłam)
Orzechy dzielę na pół - jedną połową mielę grubo, drugą - drobno. Drobno zielone mieszam z mąkę, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaję twaróg i olej i zagniatam ciasto (za mnie zrobił to robot). 
Pozostałe orzechy przekładam do garnka i dodaję miód (jeśli ktoś chcę dać śmietanę, to teraz razem z miodem). Całość podgrzewam. 
Stolnicę posypuję mąką i przekładam ciasto. Rozwałkowuję je na placek i smaruję mieszaniną miody  i orzechów (zostawiam około 2 łyżek). Kroję na 8 pasków. Każdy z nich zawijam wokół własnej osi i formuję precelek. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję pozostałym miodem. Piekę w rozgrzanym do 200 st C piekarniku około 15 minut. 

1 komentarz :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger