Dziś mam dla was przepis na bardzo szybkie ciasteczka. Robi się je dosłownie w kilka chwil i poradzą sobie z tym dzieci - starsze same, a młodsze z pomocą. Ciacha są bardzo smaczne i bardzo kruche. W środku mają wszystko, co najlepsze: płatki, karob, miód, migdały, kurkumę. Zero mąki pszennej, jajek i cukru.
Ciasteczka owsiane z karobem
- 3/4 szkl płatków żytnich
1,5 szkl płatków owsianych
15 migdałów
100 g masła
3 łyżki oleju kokosowego (lub więcej)
3 łyżki karobu
1-2 łyżki miodu
1 łyżka kurkumy
garść rodzynek
łyżeczka proszku do piecznia
Płatki mielę na mąkę, a migdały drobno siekam (ja wrzucam wszystko partiami do kielicha blendera i miksuję do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Przekładam do miski i dodaję pozostałe składniki. Rękami zagniatam ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodaję więcej oleju (ciasto ma dać się zlepić). Z ciasta formuję kulki, lekko je spłaszczam i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piekę około 12 minut.
uwielbiam takie niekształtne domowe ciacha :) świetne :)
OdpowiedzUsuńTakie są najlepsze!
UsuńJesteśmy zawsze ZA takimi domowymi ciachami :D
OdpowiedzUsuńTak myślałam, że wam się spodobają :D
Usuń