Warzywa można podać na różne sposoby. Czasem nawet niewidzialne dla niewtajemniczonego oka. Dziś chcę wam pokazać ciasto, które kryje w sobie mnóstwo karotenu, pochodzącego z dyni i marchewki. Warzywa są w ogóle niewyczuwalne, a ciasto w smaku i wyglądzie przypomina piernik.
Rok temu na blogu był już przepis na ciasto marchewkowe. Koniecznie wypróbujcie obie receptury.
Ciasto marchewkowo-dyniowe
- 3 jajka
- 2 szkl mąki pszennej
- około 1 szkl brązowego cukru
- 150 g masła
- 1 szkl startej marchewki (na drobnych oczkach)
- 1 szkl puree z dyni (pokrojoną w kawałki dynię gotuję około 15 minut w niewielkiej ilości wody)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cynamonu
- cukier w prawdziwą wnilią
super polaczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńDynia i marchewka plus cynamon - brzmi smacznie ;)
OdpowiedzUsuńZniknęło błyskawicznie.
UsuńTakie ciasta jeszcze na koniec przy podaniu znów posypujemy cynamonem xD
OdpowiedzUsuń