października 21, 2017

Domowy majonez

Domowy majonez to klasyka smaku. Zresztą smak możemy sami modyfikować: dodać więcej soku z cytryny, zamienić go na ocet jabłkowy, dosypać ulubione przyprawy, zrobić wersję łagodną lub ostrzejszą... Przygotowanie domowego majonezu nie jest skomplikowane i jeśli użyjemy do tego blendera i wąskie naczynia, zajmie nam naprawdę chwilę i...nie ma prawa się zwarzyć.
Mi niedawno zepsuł się blender, dlatego użyłam miksera i ukręcenie majonezu zajęło mi trochę więcej czasu, dlatego też podam wam dwa sposoby na jego przyrządzenie. 
domowy majonez


 Domowy majonez

  • 1 żółtko 
  • 200 ml oleju
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól, pieprz do smaku
Jajko koniecznie trzeba wyparzyć (wrzucam je na kilkanaście sekund do wrzątku. Żółtko wbijam do wysokiego naczynia. Jeśli używam blendera to od razu dodaję przyprawy i wlewam olej. Wkładam blender tak, żeby dotykał dna, włączam i czekam, aż masa się połączy. Wtedy poruszam kilka razy blenderem w górę i w dół, do otrzymania odpowiedniej konsystencji (około 10s).
Tym, którzy nie mają blendera ręcznego ukręcenie majonezu zajmie więcej czasu i niestety istnieje ryzyko jego zwarzenia. Do naczynia wbijam żółtko i ubijam je mikserem. Następnie po kropelce dodaję olej. Gdy sos zacznie gęstnieć dolewam sok z cytryny. Dopiero teraz wąskim strumieniem wlewam resztę oleju, cały czas miksując. Na koniec doprawiam do smaku.
Domowy majonez
 

4 komentarze :

  1. My na święta do sałatki robimy tylko domowy majonez :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nigdy nie robiłam domowego majonezu, może na święta się skuszę? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy majonez jest zdecydowanie lepszy od kupnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny przepis na majonez do sałatki, pryszności!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger