To idealna zupa na jesienne chłody. Aromatyczna, rozgrzewająca, gęsta i sycąca. Niepowtarzalna w smaku, zachwyci niejednego głodomora. W przygotowaniu jest dość prosta i nie wymaga długiego stania przy garnku.
Zupa meksykańska
- 500 g mięsa wołowego (zmielonego)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 papryki czerwone
- 250 g pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 papryczki chilli lub suszone chilli w płatkach
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 l bulionu lub wody
- olej do smażenia
W garnku rozgrzewam olej i wrzucam drobno pokrojoną cebulę. Lekko solę i smażę, aż się zeszkli. Dorzucam pokrojoną w kostkę paprykę i przesmażam 5 minut. Następnie dokładam mięso i mieszając przesmażam, aż nie będzie surowe. Dodaję słodką paprykę, mieszam i zalewam całość bulionem.Wrzucam kukurydzę, fasolę, pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Gotuję około 15 minut.
Mi najbardziej zupa smakuje drugiego dnia, kiedy składniki się przegryzą. Często przygotowuję ją rano i zostawiam na kilka godzin w spokoju. Przed podaniem czasem posypuję żółtym serem i natką pietruszki lub kolendry.
Na jesienne obiady idealna :D
OdpowiedzUsuń