Awokado jest wspaniałe pod każdym względem. Ot, choćby dlatego, że jest wszechstronne - może posłużyć do deseru, ciasta, masła, sałatek, czy tylko rozgniecione widelcem - wylądować na kanapce. Tylko tyle i aż tyle. Dziś proponuję błyskawiczny sos/dip, który świetnie się sprawdzi jako maczanka do surowych warzyw, sajgonek, kotletów, czy jako pasta do chleba. Na pewno znajdziecie dla niego wiele zastosowań.
Dip z awokado
- 1 dojrzałe awokado
- sok z 1/2 limonki
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól, czarny pieprz, pieprz cayenne do smaku
Awokado rozgniatam widelcem z sokiem z limonki, dodaję jogurt i ucieram na gładką masę. Wrzucam drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiam do smaku. Można też całość zmiksować na gładki krem i przyprawić świeżą papryczką chilli.
Super, uwielbiam awokado, więc to coś akurat dla mnie :)
OdpowiedzUsuńO tak, z awokado można cudeńka wyczarować :D Pycha :D
OdpowiedzUsuńTak. Mnie składniki tego przepisu bardzo odpowiadają i zgodzę się z opinią, że ten dip ma moc i można go wykorzystywać w wielu przepisach. Super D:
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Właśnie wczoraj przygotowałam podobny, z tym, że u mnie z dodatkiem jajek w formie pasty na kanapkę ;-)
OdpowiedzUsuń