stycznia 04, 2017

Dip z awokado

Awokado jest wspaniałe pod każdym względem. Ot, choćby dlatego, że jest wszechstronne - może posłużyć do deseru, ciasta, masła, sałatek, czy tylko rozgniecione widelcem - wylądować na kanapce. Tylko tyle i aż tyle. Dziś proponuję błyskawiczny sos/dip, który świetnie się sprawdzi jako maczanka do surowych warzyw, sajgonek, kotletów, czy jako pasta do chleba. Na pewno znajdziecie dla niego wiele zastosowań.

dip z awokado

Dip z awokado

  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, czarny pieprz, pieprz cayenne do smaku
 Awokado rozgniatam widelcem z sokiem z limonki, dodaję jogurt i ucieram na gładką masę. Wrzucam drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiam do smaku. Można też całość zmiksować na gładki krem i przyprawić świeżą papryczką chilli. 

4 komentarze :

  1. Super, uwielbiam awokado, więc to coś akurat dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, z awokado można cudeńka wyczarować :D Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak. Mnie składniki tego przepisu bardzo odpowiadają i zgodzę się z opinią, że ten dip ma moc i można go wykorzystywać w wielu przepisach. Super D:

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie wczoraj przygotowałam podobny, z tym, że u mnie z dodatkiem jajek w formie pasty na kanapkę ;-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger