grudnia 23, 2016

Drożdzowa gwiazda z makiem

Święta Bożego Narodzenia bez wątpienia kojarzą się z makowcami. Zazwyczaj przygotowuje się je w postaci drożdżowej rolady. A gdyby tak tym razem upiec makową gwiazdę? To naprawdę nic trudnego, a efekt będzie wspaniały i na pewno zaskoczy świątecznych gości. Taki wypiek może być też ozdobą stołu czy oryginalnym podarkiem. 

Drożdżowa gwiazda z makiem


Drożdżowa gwiazda z makiem

Ciasto
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1 kg mąki
  • 1/2 l mleka
  • 5 żółtek
  • 1 szkl cukru
  • 150 g masła
  • cukier waniliowy
  • otarta skórka z cytryny 
 Drożdże wkruszam do miski, dodaję łyżkę cukru, mąki i mleka. Rozcieram i zostawiam, aż zaczną pracować. W tym czasie ucieram żółtka z cukrem. Do podrośniętych drożdży wsypuję mąkę, dodaję masę jajeczną i zaczynam zagniatać ciasto, dolewając letnie mleko. Gdy składniki się połączą, wlewam rozpuszczone i przestudzone masło (nie może być gorące, bo drożdże nie będą rosły). Wyrabiam ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję mak.

Mak
  • 75 dkg maku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • cukier do smaku
  • 2 łyżki otartej skórki z cytryny
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • kieliszek (lub do smaku) rumu lub amaretto
Mak przekładam do miski i zalewam wrzątkiem. Następnie odcedzam na sicie i 2 razy przekręcam przez maszynkę. Potem dodaję miód, cukier, bakalie, skórki i alkohol. Próbuję i ewentualnie dosmaczam. Na koniec dodaję jajka i całość dokładnie mieszam. 
Z wyrośniętego ciasta odrywam porcje i rozwałkowuję je, na grubość około 0,5 cm, na podsypanej mąką stolnicy. Przykładam talerz obiadowy i odcinam okrąg. Smaruję go masą makową, a następnie przykrywam kolejnym płatem ciasta. Czynność powtarzam. 


 Następnie na środek ciasta stawiam szklankę do góry dniem i delikatnie odciskam okrąg. Ostrym nożem nacinam ciasto najpierw na 4 części (dochodząc tylko do zaznaczonego okręgu), a potem każdą część na kolejne 4. Razem ma być 16 nacięć.

 Teraz przystępuję do skręcania sąsiednich kawałków. Biorę do ręki dwa sąsiadujące i skręcam w przeciwnych kierunkach (2-3 skręty), końce zlepiam.Ma wyjść 8 ramion.

Drożdzowa gwiazda z makiem
 Tak przygotowaną gwiazdę smaruję rozbełtanym białkiem lub letnim mlekiem. Wstawiam do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piekę około 50 minut (czas pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika, więc trzeba kontrolować).

Z podanego przepisu wyszły mi 3 duże gwiazdy. Z tego samego ciasta można upiec makowiec w tradycyjnej formie.
Drożdzowa gwiazda z makiem

6 komentarzy :

  1. Pięknie wyszła a nam w tym roku znów nie udało się jej zrobić :D nigdy nie starczy nam czasu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Musisz koniecznie mi kiedyś taką upiec! Ja uwielbiam drożdżowe z makiem ;) ale mój piekarnik nie lubi drożdżowego :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ogólnie nie przepadam za makiem, ale coś ostatnio się zmieniło i nawet wigilijną kutię wciągnęłam ze smakiem. A ta drożdżówka zdecydowanie zachwyca wyglądem!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger