Kotlety z ryżu i kurczaka to kolejna propozycja dla Tadków-niejadków, choć i łakomczuchy nie pogardzą takim obiadem. Ryż jest delikatny w smaku i maluchy zazwyczaj bardzo go lubią. Jako dodatek wybrałam pierś kurczaka, która po zmieleniu z ryżem jest właściwie niewyczuwalna w smaku, a przynajmniej w fakturze. Dodatkowym plusem jest to, że kotleciki smaży się naprawdę błyskawicznie i wyglądem przypominają placki, za którymi też większość dzieci przepada. Robiąc więc mały szacher-macher mamy zadowoloną mamę, która podała wartościowy posiłek i uśmiechnięte najedzone dziecko. Kolety z ryżu i kurczaka można podać z sosem ze startego ogórka i jogurtu. Mój synek przepada za takim połączeniem.
Kotlety z ryżu i kurczaka
[z podanych proporcji wychodzi mi około 10 kotlecików; podaję przepis na wersję podstawową, kotlety można wzbogacić dodając marchewkę, groszek, kukurydzę, czy inne warzywa]
- 100 g ryżu
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- sól, pieprz + ewentualnie ulubione zioła
- 1 jajko
Ryż gotuję do miękkości i studzę. Do blendera (lub jeśli nie mamy odpowiedniego, to całość można zmielić w maszynce) wkładam ostudzony ryż i pokrojoną pierś kurczaka (surową!). Miksuję na gładką masę (ryż może być widoczny, ale mięso powinno być dobrze zmielone). Do całości dodaję jako i przyprawy. Mieszam. Mokrymi dłońmi formuję kotleciki i smażę na rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony (ryż jest ugotowany, a zmielona kurczak potrzebuje dosłownie paru chwil, ale jeśli uformujemy większe kotlety, to będą potrzebowały dłuższej chwili). Podaję ciepłe, choć na zimno też są smaczne i mogą być ciekawym urozmaiceniem lunch boxa. Podaję z sałatką lub sosem ze świeżego tartego ogórka i jogurtu.
Coś cudownego! Kocham ryż i kurczaka... Połączenie idealne:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2017/01/02/tagliatelle-z-lososiem-cukinia-i-mascarpone/
Dziękuję :)
UsuńPychotka ☺☺
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy i smaczny przepis :-)
OdpowiedzUsuń