listopada 16, 2016

Gulasz z białą kiełbasą

Lubicie dania jednogarnkowe? Ja bardzo. Zachodu przy tym niewiele, a i zmywania mniej. Potrawa, którą chcę wam zaproponować znakomicie nadaje się na jesienno- zimowe chłody: rozgrzewa i syci. Taka miseczka pełna smaku i aromatu wprawi w dobry nastrój niejednego.

gulasz z białą kiełbasą

Gulasz z białą kiełbasą

  • 5 białych surowych kiełbasek
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 liście laurowe
  • po łyżce świeżego rozmarynu, tymianku i szałwii
  • 250 ml białego wina (dałam półwytrawne)
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
W garnku rozgrzewam olej i wrzucam kiełbaski. Obsmażam na rumiano z każdej strony. Wyjmuję i odkładam do przestygnięcia. Po kiełbaskach wrzucam pokrojony w plasterki por i seler naciowy. Solę i przesmażam, aż zmiękną. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę cukinię. Smażę 2 minuty. Wlewam wino, wyskrobuję dokładnie wszystko z dna garnka i zagotowuję. Dodaję koncentrat pomidorowy, musztardę i zioła. Wrzucam marchew i ziemniaki pokrojone w większą kostkę, wlewam bulion, przykrywam i gotuję około 30 minut. Pod koniec gotowania (około 10 minut przed końcem) wkładam do garnka pokrojoną w kawałki kiełbasę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
 

2 komentarze :

  1. Fajne danie, smaczne i sycące, idealne na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlatego właśnie najczęściej na obiad mamy dania z jednego garnka lub zupy :D Bo nie trzeba dużo zmywać :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger