Sos pomidorowy to bardzo uniwersalny produkt. Dzięki niemu błyskawicznie wyczarujemy danie. Jest idealny do makaronów, pizzy, gołąbków, zapiekanek...Wymieniać można bez końca. Warto przygotować taki sos samemu. Nie zajmie to wiele czasu, a będziemy pewni składu i smaku. Nadmiar można przełożyć do słoiczka i zapasteryzować lub zamrozić.
Domowy sos pomidorowy
- 1/2 kg pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- łyżka oleju
Pomidory myję, przekładam do miski i zalewam wrzątkiem. Po kilku minutach przelewam zimną wodą i obieram ze skórki. W międzyczasie kroję drobno cebulę i wrzucam na rozgrzany olej. Solę i dodaję cukier. Mieszam i smażę, aż się zeszkli. Następnie dodaję posiekany czosnek i pokrojone pomidory. Smażę od czasu do czasu mieszając, aż pomidory się rozpadną a sos zacznie gęstnieć. Na koniec blenduję lub przecieram przez sito.
Pyszny przecier, w tym roku zrobiłam i mam pod ręką, wygoda :)
OdpowiedzUsuńMamy zapasy zrobione :D I świetnie się sprawdzają na błyskawiczną zupę albo szakszukę :D
OdpowiedzUsuńtaki domowy sos zawsze przyda się w kuchni :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobnie. Uwielbiam ten sos :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się smacznie ;D
OdpowiedzUsuń