września 02, 2016

Muffinki czekoladowe

Co to dużo pisać. Parafrazując znane porzekadło: Dlaczego muffinki czekoladowe są dobre? Bo są dobre i czekoladowe :) I można je dowolnie modyfikować - zamiast gorzkiej czekolady dać mleczną, albo obie, albo w ogóle z nich zrezygnować i dorzucić owoce...o tak jak tu. Hulaj dusza...

muffinki czekoladowe


Muffinki czekoladowe

  • 230 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 g kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru
  • 80 ml oleju
  • 100 g gorzkiej czekolady (pokruszonej lub startej)
Jajka wbijam do miski, dodaję śmietanę i mieszam, aż się połączą. Następnie wlewam olej i dodaję resztę (oprócz czekolady) i dokładnie mieszam łyżką (można mikserem, ale po co brudzić? ;)) Na koniec wsypuję pokruszoną czekoladę i łączę ją z ciastem. W blachę do muffinek wkładam papilotki i nakładam do nich porcje ciasta (z przepisu wychodzi 12 babeczek). Piekę w 180 st C około 20-25 minut (po 20 minutach można wbić w muffinkę drewnianą wykałaczkę i sprawdzić, czy ciasto w środku się upiekło; jeśli po wyjęciu wykałaczka będzie oblepiona mokrym ciastem, tzn, że trzeba jeszcze podpiec).
Muffinki można polać roztopioną czekoladą.
Muffinki czekoladowe

3 komentarze :

  1. Ojjj, mogłabym się takimi muffinkami zajadać bez przerwy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie, muffiny i czekolada to duet któremu nie można odmówić :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy, razem z moją Córką, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger