września 22, 2016

Chleb tostowy

Bardzo dobry chleb tostowy. Idealny do przygotowania dla nowicjuszy. Nie wymaga skomplikowanych zabiegów, nie trzeba też formować bochenka, bo ciasto przekłada się do keksówki. Chleb jest miękki, delikatny i co najważniejsze pozbawiony wszelkich konserwantów, polepszaczy i spulchniaczy. Świeży świetnie sprawdzi się w towarzystwie dżemu, a drugiego dnia można go zwyczajnie opiec lub przygotować sucharki. 

chleb tostowy

Chleb tostowy

  • 500 g mąki
  • 300 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych lub 7g suszonych drożdży
  • 50 g masła (rozpuszczonego, letniego)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki siemienia lnianego
Drożdże przekładam do miski i łączę z mlekiem i cukrem. Dodaję pozostałe składniki i wyrabiam gładkie ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto przekładam do wysmarowanej olejem i wyspanej bułką tartą keksówki, przykrywam ściereczką i odstawiam, aż ciasto podwoi objętość. Piekarnik rozgrzewam do 190 st C. Chleb wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 30 minut. 
chleb tostowy
 

2 komentarze :

  1. Taki mięciutki chlebek z masełkiem to pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam piec chleby :) spróbuję i takiego

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger