czerwca 03, 2016

Omlet biszkoptowy

Omlet to świetna propozycja śniadaniowa. Można zjeść go solo lub w towarzystwie słonych czy słodkich dodatków. Przygotowuje się go błyskawicznie. W podstawowym przepisie wystarczą jajka, masło, odrobina mąki i patelnia. Najlepiej żółtka wymieszać z mąką i dodać ubitą pianę z białek. Podsmażamy na rozgrzanym maśle, a po ścięciu dodajemy ulubiony farsz. Mało pracy, niezły efekt :)
omlet
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • szczypta soli
Żółtka oddzielam od białek i ubijam pianę. Żółtka rozcieram z mąką, mlekiem, jogurtem, solą i cukrem. Dodaję pianę i delikatnie mieszam. Na patelni rozgrzewam masło (nie za długo, żeby się nie spaliło) i wlewam masę jajeczną. Po chwili smażenia delikatnie przewracam omlet na drugą stronę (podkładam pod spód dwie łopatki). Smażę jeszcze chwilę. Podaję ciepły ze słodkimi dodatkami - owocami, konfiturą lub cukrem pudrem. 
omlet

omlet

4 komentarze :

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie omleciki na słodko to zdecydowanie nasza bajka :D <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiedziałam, że taka wersja wam się spodoba :))

      Usuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger