czerwca 04, 2016

Gołąbki z komosą ryżową i mielonym mięsem

Gołąbkowe trio to kapusta, mięso i ryż. Czasem lubię urozmaicać tą klasyczną potrawę i zamiast ryżu daję kaszę. Tym razem padło na quinoę, czyli komosę ryżową. Jest ona źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Warto ją wykorzystywać w potrawach, bo może mieć też właściwości antynowotworowe i anty miażdżycowe. 

gołąbki

  • główka kapusty
  • 1/2 kg karkówki wieprzowej lub łopatki
  • 150g komosy ryżowej
  • 1 jajko
  • 2 marchewki
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
Kapustę obgotowuję w gorącej wodzie, zdejmując po kolei liście. Mięso mielę, a komosę gotuję w osolonym wrzątku. Łączę mięso, komosę i jajko, dodaję sól i pieprz do smaku. Porcje farszu zawijam w liście kapusty i układam w garnku, na dno którego wkładam specjalną wkładkę (jeśli nie macie takiej wkładki, warto dno wyłożyć zewnętrznymi liśćmi kapusty, żeby gołąbki się nie przypaliły). Dodaję obraną i okrojoną na kawałki marchewkę, liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego. Wlewam szklankę wody, przykrywam garnek i gotuję/paruję około 30 minut. Podaję z sosem pomidorowym.

2 komentarze :

  1. Komosę ryżową tak bardzo lubimy, że mogłybyśmy jeść solo :D Podoba nam się takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do spróbowania. Mają nieco inny smak, niż tradycyjne gołąbki, ale naprawdę warto!

      Usuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger