czerwca 27, 2016

Blin, Babka ziemniaczana - królowa polskich stołów!

                                            

Szukasz pomysłu na pyszne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację? Wypróbuj babkę ziemniaczaną! To tradycyjna polska potrawa, która cieszy się ogromną popularnością od pokoleń. Babka ziemniaczana jest łatwa do przygotowania i może być modyfikowana na wiele różnych sposobów.

W tym poście przedstawię Wam klasyczny przepis na babkę ziemniaczana z dodatkiem boczku i cebuli. To aromatyczne i sycące danie, które z pewnością zachwyci wszystkich.


Blin



Składniki na dużą blachę
  • około 2kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 30 dkg wędzonki (kiełbasa, boczek - mogą być też resztki wędlin)
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • po łyżce majeranku, cząbru i suszonego koperku (lub do smaku)
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki oleju lub smalcu
Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Wędzonkę i cebulę kroję w kostkę. Wrzucam na patelnię, żeby się podsmażyły. Ziemniaki obieram i trę w maszynce do mielenia mięsa (mam specjalną przystawkę do tarcia, jeśli takiej nie macie, zetrzyjcie ziemniaki na drobnej tarce - część może być na jarzynowej). Jeżeli jest dużo płynu, to trochę go odlewam. Do masy ziemniaczanej dodaję jajka, śmietanę, mąkę i zawartość patelni. Dokładnie mieszam i przyprawiam. Smażę na patelni jednego placka, żeby sprawdzić, czy smak jest odpowiedni. Jeśli tak, to przelewam masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli masy będzie za dużo, z reszty można usmażyć placki. Piekę w 180 st C ponad godzinę (jeżeli wierzch zacznie się rumienić to znaczy, że blin jest dobry). Można podawać od razu pokrojonego na kwadraty lub pokrojonego w plastry i podsmażonego na chrupko. Świetnym dodatkiem do blinu jest mizeria. 


blin, kugiel

5 komentarzy :

  1. najlepiej smakuje z sosem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, klasyczne składniki. Przecież to nie może być niedobre !!! To jest pyszne.
    Faktem jest, że tarcie pyrków, to zajęcia na pół dnia. Wiem coś o tym :D
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. To kartoflaka z patelni, a nie jakiś bliny xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że nie są to bliny, tylko blin- blacharz, babka ziemniaczana, kugiel. Polecam czytanie ze zrozumieniem.

      Usuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger