Z mąki, wody i odrobiny soli można wyczarować cuda. I nie zawsze trzeba spędzić wiele godzin w kuchni. Czasem wystarczy 15 minut, by zajadać apetyczne danie, własnoręcznie przygotowane. Dziś polecam domowe tortille. To świetny pomysł na lunch do pracy, czy drugie śniadanie na placu zabaw. W placki można zawinąć na co tylko się ma ochotę i na słodko i na wytrawnie. Takie domowe smakują o niebo lepiej niż kupne i przede wszystkim zawierają tylko 4 składniki! Bez polepszaczy i konserwantów.
Domowe tortille
- 2 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl gorącej wody
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Wszystkie składniki zagniatam na gładkie i elastyczne ciasto (ja wyrabiałam
robotem). Odrywam po kawałku ciasta i posypując mąką wałkuję bardzo
cienko (prawie na przezroczysto). Smażę na mocno rozgrzanej patelni (bez
tłuszczu) do pojawienia się czarnych bąbli z każdej strony. Gotowe tortille odkładam na talerz i przykrywam wilgotną ściereczką (dzięki temu zachowają elastyczność). Trzeba też uważać, by nie smażyć placków zbyt długo, wtedy za mocno się wysuszą i nie będą dały się zwijać. Jeśli tak się stanie, nie wyrzucajcie ich. Możecie połamać je na kawałki i podać do dipu, jak chipsy.
A co w środku? U nas była sałata, marchewka i cukinia z cytryną, chilli i kolendrą, salami i suszone pomidory
Super i można zwinąć w nie co tylko się chce :D
OdpowiedzUsuń