lipca 24, 2017

Domowe tortille

Z mąki, wody i odrobiny soli można wyczarować cuda. I nie zawsze trzeba spędzić wiele godzin w kuchni. Czasem wystarczy 15 minut, by zajadać apetyczne danie, własnoręcznie przygotowane. Dziś polecam domowe tortille. To świetny pomysł na lunch do pracy, czy drugie śniadanie na placu zabaw. W placki można zawinąć na co tylko się ma ochotę i na słodko i na wytrawnie. Takie domowe smakują o niebo lepiej niż kupne i przede wszystkim zawierają tylko 4 składniki! Bez polepszaczy i konserwantów.
tortille

 Domowe tortille

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl gorącej wody
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju 
Wszystkie składniki zagniatam  na gładkie i elastyczne ciasto (ja wyrabiałam robotem). Odrywam po kawałku ciasta i posypując mąką wałkuję bardzo cienko (prawie na przezroczysto). Smażę na mocno rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) do pojawienia się czarnych bąbli z każdej strony. Gotowe tortille odkładam na talerz i przykrywam wilgotną ściereczką (dzięki temu zachowają elastyczność). Trzeba też uważać, by nie smażyć placków zbyt długo, wtedy za mocno się wysuszą i nie będą dały się zwijać. Jeśli tak się stanie, nie wyrzucajcie ich. Możecie połamać je na kawałki i podać do dipu, jak chipsy.
A co w środku? U nas była sałata, marchewka i cukinia z cytryną, chilli i kolendrą, salami i suszone pomidory  
tortille
tortille

tortille
 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

1 komentarz :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger