lipca 25, 2017

Karmelizowane marchewki z lekką pikanterią

Jakie macie sposoby na młodą marchewkę? Ja zakochałam się w karmelizowanej z czosnkiem, odrobiną chilli i nutą cytryny...Palce lizać. Jest świetna jako dodatek do obiadu, a podana solo pokaże wszystkie swoje smakowe atuty. Oczywiście najlepsze są małe młode marchewki. Starsze kroję na ćwiartki i trochę dłużej duszę. 
Karmelizowane marchewki


Karmelizowane marchewki z lekką pikanterią

  • pęczek młodej marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • gałązka świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól morska
 Na patelni rozgrzewam olej i masło. Wrzucam umyte i osuszone marchewki i całe ząbki czosnku. Podsmażam z każdej strony, aż lekko się przyrumienią. Dodaję przyprawy (oprócz miodu, soku z cytryny i rozmarynu), wlewam wodę, przykrywam pokrywką i duszę aż marchewki zmiękną (najlepsze są jeszcze lekko twarde). Zdejmuję pokrywkę, wlewam miód i sok, dodaję rozmaryn i podsmażam chwilę, żeby cukier się skarmelizował. 
Karmelizowane marchewki
 

1 komentarz :

  1. Jeszcze nigdy nie karmelizowałyśmy marchewki ale wyglądają naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger