Nie tak dawno trwał spór o szkolne drożdżówki, a przecież dobra drożdżówka [czyt. domowa, z wiadomych składników, pełna owoców i pysznego budyniu] nie jest zła. Idealna na drugie śniadanie, czy podwieczorek. Wypełniona owocami, z chrupiącą kruszonką...
Drożdżówki z budyniem i owocami
- 2,5szkl mąki pszennej
- 3/4szkl ciepłego mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1/3 kostki masła
- 1/4 paczuszki drożdży (ok 2dkg)
- dowolne owoce świeże lub z puszki
- budyń waniliowy + mleko do ugotowania
Drożdże zalewam ciepłym mlekiem, dodaję łyżeczkę cukru i trochę mąki, odstawiam. Żółtka ucieram z resztą cukru. Masło rozpuszczam w mikrofali. Mąkę wsypuję do masy jajecznej, dodaję spienione drożdże i zagniatam ciasto. Kiedy składniki się połączą, dolewam letnie masło i wyrabiam ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie gotuję budyń w 1,5 szkl mleka. Odstawiam do przestygnięcia.
Z ciasta formuję kulki, kładę, na wyłożonej papierem do pieczenia, blasze. Łyżką umaczaną w mące robię w każdej kulce wgłębienie, nakładam w nie po łyżce budyniu i dekoruję owocami. Białka roztrzepuję widelcem i smaruję nimi każdą bułeczkę. Posypuję kruszonką.
Kruszonka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz