marca 30, 2016

Drożdżówki z budyniem i owocami

Nie tak dawno trwał spór o szkolne drożdżówki, a przecież dobra drożdżówka [czyt. domowa, z wiadomych składników, pełna owoców i pysznego budyniu] nie jest zła. Idealna na drugie śniadanie, czy podwieczorek. Wypełniona owocami, z chrupiącą kruszonką...
Drożdżówki z budyniem i owocami

Drożdżówki z budyniem i owocami

  • 2,5szkl mąki pszennej
  • 3/4szkl ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 1/4 paczuszki drożdży (ok 2dkg)
  • dowolne owoce świeże lub z puszki
  • budyń waniliowy + mleko do ugotowania
Drożdże zalewam ciepłym mlekiem, dodaję łyżeczkę cukru i trochę mąki, odstawiam. Żółtka ucieram z resztą cukru. Masło rozpuszczam w mikrofali. Mąkę wsypuję do masy jajecznej, dodaję spienione drożdże i zagniatam ciasto. Kiedy składniki się połączą, dolewam letnie masło i wyrabiam ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. 
Gdy ciasto podrośnie gotuję budyń w 1,5 szkl mleka. Odstawiam do przestygnięcia.
Z ciasta formuję kulki, kładę, na wyłożonej papierem do pieczenia, blasze. Łyżką umaczaną w mące robię w każdej kulce wgłębienie, nakładam w nie po łyżce budyniu i dekoruję owocami. Białka roztrzepuję widelcem i smaruję nimi każdą bułeczkę. Posypuję kruszonką.

Kruszonka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
Piekę w 180C około 20-30 minut. 



Drożdżówki z budyniem i owocami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger