marca 29, 2016

Placki jaglano-cukiniowe

Lubię placki. Te na słodko i te wytrawne też. Lubię za to, że szybko się je robi, że prawie zawsze wychodzą, że można w nich przemycić to i owo. Dziś przemycam samo zdrowie - kaszę jaglaną i cukinię.


Placki jaglano-cukiniowe

Placki jaglano-cukiniowe

  • 1 szkl kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
  • 1 średnia cukinia
  • 2 jajka
  • kawałek żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • czarnuszka do posypania
W garnku zagotowuję 2 szklanki wody. Do wrzącej wsypuję szklankę przepłukanej kaszy jaglanej i gotuję, aż kasza wchłonie wodę. W tym czasie ścieram na tarce umytą cukinię (ze skórką) i żółty ser. Dodaję jajka, przestudzoną kaszę. Przyprawiam do smaku. Mieszam łyżką do połączenia składników.
Włączam piekarnik na 180C.  Blachę wykładam papierem do pieczenia. Łyżką wykładam grubsze placki. Posypuję czarnuszką. Piekę ok 20-30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger