Cukiniowe roladki z kaszą jaglaną
- 2 cukinie
- 1 szkl (przed ugotowaniem) kaszy jaglanej
- 200 g kremowego serka naturalnego
- 3 łyżki pestek słonecznika
- garść szpinaku lub kilka kulek mrożonego
- pieprz, sól do smaku
- ewentualnie czosnek, pesto
W garnku gotuję 2 szklanki wody, solę. Na wrzątek wrzucam przepłukaną kaszę jaglaną i gotuję, aż kasza wchłonie płyn. W tym czasie umyte nieobrane cukinie kroję w cienkie plastry i podsmażam na suchej patelni [jeśli długo nie mięknie, podlewam odrobiną wody]. Pestki słonecznika prażę. Szpinak podsmażam z czosnkiem. Serek przekładam do miski, dodaję jeszcze ciepłą kaszę, szpinak, pestki i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Doprawiam do smaku. Dodałam do masy 3 łyżeczki pesto, bo zalegało w lodówce, ale nie jest to koniecznie. Bez niego farsz też jest pyszny.
Na każdym plastrze cukinii kładę grubo farszu i zwijam w roladkę. Nie spinam wykałaczkami, farsz jest na tyle lepki, że roladki nie rozwijają się.
Można podawać od razu, można na zimno. Ja gotowe roladki ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, skropiłam oliwą i zapiekłam pod grillem w piekarniku.
Do roladek świetnie pasuje sos - jogurt + czosnek + starty świeży ogórek +sól/pieprz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz