maja 08, 2024

Zapiekane szparagi

 


Szparagi to jeden z najbardziej wyczekiwanych warzyw wiosennych. Ich delikatny smak i chrupiąca tekstura sprawiają, że są doskonałe do wielu potraw. Dziś proponuję prosty, a jednocześnie niezwykle efektowny przepis na szparagi zapiekane z serem. To danie, które zachwyci zarówno miłośników warzyw, jak i miłośników serowych przysmaków.

Zapiekane szparagi

Składniki:

  • pęczek świeżych szparagów
  • 100 g sera żółtego (np. cheddar, ementaler)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: płatki migdałów, parmezan, świeży tymianek

Umyj szparagi i odłam zdrewniałe końcówki. Czosnek przeciśnij przez praskę.

W miseczce wymieszaj oliwę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz.

Szparagi przełóż do naczynia żaroodpornego, polej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj.

Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekaj przez około 15-20 minut, aż szparagi będą miękkie, a ser się roztopi i zrumieni.

Przed podaniem posyp szparagi startym serem żółtym, płatkami migdałów lub parmezanem. Możesz również dodać świeży tymianek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger