Zapiekane szparagi
Składniki:
- pęczek świeżych szparagów
- 100 g sera żółtego (np. cheddar, ementaler)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: płatki migdałów, parmezan, świeży tymianek
Umyj szparagi i odłam zdrewniałe końcówki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
W miseczce wymieszaj oliwę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz.
Szparagi przełóż do naczynia żaroodpornego, polej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj.
Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekaj przez około 15-20 minut, aż szparagi będą miękkie, a ser się roztopi i zrumieni.
Przed podaniem posyp szparagi startym serem żółtym, płatkami migdałów lub parmezanem. Możesz również dodać świeży tymianek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz