Szukasz pomysłu na pyszny i łatwy obiad? Wypróbuj pieczone pierogi z ziemniakami! To tradycyjne polskie danie w nieco nowszej odsłonie. Pierogi z ziemniakami są sycące, aromatyczne i idealne na każdą okazję.
Pieczone pierożki z ziemniakami
Ciasto:
3 szkl mąki pszennej
1 szkl ciepłej wody
4 łyżki oleju/oliwy
sól
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do lodówki.
Farsz:
8 małych ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka plasterków szynki lub kiełbasy
natka pietruszki, szczypiorek
olej do smażenia
czarnuszka do posypania
białko lub łyżka mleka do posmarowania pierogów
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażaj 5 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, wędlinę i przeciśnięty czosnek. Podsmażaj, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj z niego krążki. Na każdy krążek nałóż łyżkę farszu ziemniaczanego i zlepiaj brzegi pierogów.
Pierogi układaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj białkiem lub mlekiem i posyp czarnuszką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż pierogi będą złociste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz