Tortilla z jajkiem
- 1 tortilla
- 2 jajka
- 4 plastry pomidora
- garść szpinaku
- kawałek sera feta, mozzarelli lub twarogu wędzonego
- pieprz, sól
- oliwa lub olej do smażenia
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj ją oliwą z oliwek. Połóż plastry pomidora i chwilę podsmażaj. Odwróć na drugą stronę.
Do miseczki wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Wlej na patelnię do podsmażonych pomidorów. Dodaj szpinak i pokruszony ser. Przykryj tortillą delikatnie ją dociskając. Przykryj patelnię pokrywką i smaż aż jajka się zetną.
Zdejmij przykrywkę i połóż na patelni talerz dnem do góry. Odwróć patelnię przerzucając tortillę na talerz. Zsuń ponownie tortillę na patelnię (tym razem na spodzie ma być placek tortilli, nie jajka) i smaż jeszcze chwilę, aż tortilla się zarumieni. Złóż na pół i potem jeszcze raz na pół, tworząc trójkąt. Zdejmij z patelni i od razu podawaj.
Dodatkowe wskazówki:
- Do tortilli możesz dodać inne warzywa, np. paprykę, cebulę, pieczarki, awokado lub cukinię.
- Możesz dodać szynkę, kurczaka, wędzonego łososia lub tofu.
- Tortillę z jajkiem możesz również podawać z sosem jogurtowym, salsą lub guacamole.
- Świetnie smakuje na ciepło, ale na zimno jest równie dobra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz